Nationaal huis voor de wielersport in Oldenzaal

1 december 2011

Landelijk centrum voor de wielersport in Nederland
Nationaal Huis van de Wielersport wordt gevestigd in Oldenzaal

Op recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal wordt het Huis van de Wielersport gevestigd. Het Huis van de Wielersport wordt het landelijke centrum voor de wielersport in Nederland. Dankzij eenmalige subsidies van de Provincie Overijssel (€ 500.000), Regio Twente (€ 400.000) en de gemeente Oldenzaal (€ 100.000) kan dit nieuwe, landelijke sportcentrum gerealiseerd worden. Het Huis van de Wielersport wil zijn deuren in 2013 openen. Het initiatief voor het Huis van de Wielersport wordt breed gedragen. Landelijke koepelorganisaties als de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). NOC*NSF en de ANWB hebben hun steun voor het Huis van de Wielersport uitgesproken.

Het Huis van de Wielersport wordt een kennis- en educatief centrum voor zowel het publiek als de (professionele) wielersportsector uit binnen- en buitenland. Door (sport)erfgoed, actieve sportbeoefening (topsport en breedtesport) en recreatie en toerisme te combineren op een aansprekende en geschikte locatie in Twente, beoogt het Huis een uitzonderlijke attractie neer te zetten. Het Huis van de Wielersport wordt ook een uitvalsbasis voor wielerevenementen. Beleving van de wielersport staat centraal. Daarbij gaat het om alle wielerdisciplines zoals het wegwielrennen, het baanwielrennen, mountainbiken, veldrijden, handbiking, BMX en trial.

Economie en topsport
Regio Twente, de Provincie Overijssel en de gemeente Oldenzaal geven in totaal € 1.000.000 subsidie. De overheden hebben veel vertrouwen in het plan voor het Huis van de Wielersport. “We verwachten dat het Huis van de Wielersport bijdraagt aan de versterking van de Twentse economie, vooral op het gebied van recreatie en toerisme”, aldus Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van de provincie Overijssel. Twente kent al een aantal topsportevenementen zoals de FBK Games, CSI Tubbergen, de Enschede Marathon, de Triathlon Holten en de Military Boekelo-Enschede. “Met het Huis van de Wielersport kan Twente zich verder profileren als topsportregio. Twente wordt bijvoorbeeld aantrekkelijk als locatie voor grote wielersportevenementen”, is de overtuiging van Hans van Agteren, portefeuillehouder recreatie en toerisme van Regio Twente. “Het Huis van de Wielersport wordt gevestigd in Het Hulsbeek. Voor de gemeente Oldenzaal is het park een belangrijke voorziening, zowel voor de eigen inwoners als voor toeristen. Met het Huis van de Wielersport trekt Oldenzaal, maar ook heel Twente, zelfs grensoverschrijdend meer bezoekers”, aldus wethouder Henk Winkelhuis van Oldenzaal.