
Zaterdag 11 januari ’25 hebben 11 vrijwilligers, trainers en begeleiders voor de jeugd, een EHB-Fiets-O training gevolgd.
Doel is weten hoe te handelen bij een incident. Een aantal trainers hebben aangegeven hier interesse in te hebben en is er vanuit de jeugdcommissie in samenspraak met het bestuur besloten om dit te organiseren. Bij het inventariseren onder de jeugdtrainers en begeleiders, is het mooi om te horen dat veel mensen al geschoold zijn met EHBO.
Deze cursus word aangeboden door de NTFU. Voorafgaand aan het praktijkgedeelte hebben we thuis online de theoriecursus gevolgd, waardoor dit in je eigen agenda makkelijk in plannen is. Voor het praktijkgedeelte hebben we gebruik mogen maken van een aantal ruimten in het MAN gebouw aan het Nilantspad. De ruimten en de koffie werden daar netjes verzorgd door de beheerders van het gebouw.
Erik Lammers is de cursusleider voor deze cursus en gaf ons handelingen en praktische tips, specifiek gericht op het mountainbiken en racen. Een belangrijke en onderschatte handeling is, hoe kun je veilig een fietshelm verwijderen en het hoofd ondersteunen. Een fietshelm is aerodynamisch en niet mooi rond zoals een integraalhelm. (Integraal helm is een helm die je hoofd volledig omsluit en volledig rond is).

Hoe moet je een fietshelm inspecteren na een ongeval? En hoe kun je bepalen hoe iemand een hersenschudding heeft en hoe hier op te handelen. Wanneer stop je met de rit? Erik Lammers ging ook wat dieper in over hoe kinderen reageren op ongevallen en hoe we hier als begeleiders en trainers mee om kunnen gaan.

Daarnaast werden ook eigen veiligheid, afzetten van een ongeval, verstikking, onderkoeling, wonden, hartfalen, beroerte en allergische reacties besproken. Wat heb je nodig in een EHBO kitje en waarom 2 reddingsdekens, een volwassene past namelijk niet in 1 deken? Enkele andere praktische handelingen hebben ook geoefend. Zoals communicatie met slachtoffer en omstanders, buik naar rug draaiing, stabiele zijligging, hoe te handelen bij een sleutelbeenbreuk en de rug- en buikstoten bij verstikking.
Een belangrijk advies omtrent het EHBO kitje: Elke fietser zou minimaal een EHBO kitje bij zich moeten hebben voor zichzelf. Zodat je in geval van een incident het slachtoffer zijn eigen EHBO set gebruikt kan worden. Mocht er na het ongeval doorgefietst worden door de rest van de groep heeft iedereen zijn eigen set nog compleet.

De reacties van alle deelnemers waren erg positief. Dit is een cursus die voor elke fietser zeer nuttig is en je handvatten geeft voor situaties, waar wij als niet-hulpverleners vaak niet op zijn voorbereidt.
Dank, dat jullie je vrijwillig hebben laten opleiden, namens de jeugd, het bestuur en de jeugdcommissie van de LWC.